Praktijk

PRAKTIJK AUTORIJLES

Tijdens de autorijles bereiden we je voor op je examen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je goede chauffeur wordt en je met de auto veilig onderdeel kan zijn van het verkeer. Een onderdeel daarvan zijn de bijzondere verrichtingen. Hieronder een overzicht van alle bijzondere verrichtingen die je leert tijdens de praktijkles:
 • Parkeren in vak
 • Fileparkeren
 • Halve draai
 •  Achteruitrijden bocht
 • Achteruitrijden rechte lijn
 • Hellingsproef
Je bijzondere verrichtingen kun je al ‘halen’ tijdens je tussentijdse toets, je hoeft ze dan tijdens het examen niet nog een keer te laten zien. Wil je slagen voor je rijbewijs? Dan is het vooral belangrijk dat je routine opbouwt. Dingen die eerst nog heel moeilijk zijn, worden namelijk steeds makkelijker en vanzelfsprekender doordat je ze vaker doet. Je hoeft er dan steeds minder over na te denken. Zoals het bedienen van de auto, het lezen van borden, goed om je heen kijken en het inschatten van verkeerssituaties, ook de onverwachte. Heb je dit allemaal onder de knie? En weet je hoe je moet reageren in het verkeer? Dan ben je klaar om op examen te gaan.

EERSTE RIJLES: ZO GAAT DAT

Spannend, zo’n eerste les! Wat mag je verwachten? Bij de eerste rijles komen we je met de lesauto ophalen op het afgesproken tijdstip en op het afgesproken adres. Na een korte kennismaking met jouw (vaste) instructeur stap je in de auto. Je hoeft nog niet achter het stuur plaats te nemen, eerst rijden we naar een plek waar je rustig kan oefenen. Meestal is dit een grote, rustige parkeerplaats. Soms zetten we op de weg daar naartoe de vorige leerling af op zijn adres.
Eenmaal op de parkeerplaats aangekomen mag je plaatsnemen achter het stuur. Je krijgt uitleg over hoe je de auto moet bedienen en waar alle knoppen voor zijn. Samen stellen we je stoel en de spiegels in.
Vervolgens ga je stapsgewijs oefenen. Je begint met stuuroefeningen op de parkeerplaats. Pas als dat goed gaat, ga je de weg op. Je instructeur helpt je dan nog met gas geven, remmen en schakelen. Stap voor stap ga je gedurende je rijlessen steeds meer doen. Dus maak je geen zorgen je hoeft niet alles gelijk te onthouden. Naarmate je meer rijlessen hebt gehad zal je vanzelf merken dat alles steeds gemakkelijker gaat en je niet meer om uitleg hoeft te vragen.

Wil jij ook beginnen met rijlessen?

LESKAART

Je rijlessen en je vorderingen houden we bij op je leskaart. Deze krijg je van ons tijdens de eerste rijles. Neem hem dus telkens mee naar je rijles. Zo kunnen we makkelijk zien welke bijzondere verrichtingen je al gedaan hebt en hoe die verlopen zijn.

FAALANGST

Heb jij hier wel eens last van ? En wil je toch je rijbewijs halen? Het halen van een rijbewijs lastiger kan een stuk lastiger zijn als je last hebt van faalangst. Gelukkig hebben wij daar veel ervaring mee. Ook het examen kan in overleg met jou aangepast worden naar een speciaal faalangst examen.
Wij passen onze lessen aan jouw niveau en door middel van aangeleerde technieken leren we je om toch op het gewenst examen niveau te komen. Zonder stress!

AUTORIJLES VANAF 16 JAAR

Vanaf 16 jaar mag je de eerste stappen gaan zetten richting een autorijbewijs. Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op met een rijbewijs. Ben je nog geen 18, maar heb je wel al een compleet rijbewijs, dan mag je met ‘2todrive’ alsnog de weg op in Nederland. 2todrive betekent dat je samen rijdt met een coach. Dat werkt zo:

 • Vanaf 16 jaar mag je op voor het theorie-examen. Een positieve uitslag is 1.5 jaar geldig.
 • Vanaf 16.5 jaar mag je beginnen met rijles. Als je een tussentijdse toetswil afleggen, dan mag dat ook vanaf 16.5 jaar.
 • Vanaf 17 mag je op voor je Hiervoor moet je geslaagd zijn voor je theorie-examen.
 • Vanaf 16.5 mag je een begeleiderspas aanvragen. Deze heb je nodig als je voor je 18ejouw rijbewijs wilt ophalen. Zonder begeleiderspas krijg je het rijbewijs niet mee.
 • Vanaf 18 mag je met rijbewijs rijden zonder begeleiderspas en coach. Je hoeft hiervoor geen nieuw rijbewijs aan te vragen. Heb je het rijbewijs nog niet aangevraagd bij de gemeente? Dan heb je hier vanaf je 18eook geen begeleiderspas meer voor nodig.
 • Vanaf 27 jaar en met minimaal 5 jaar een Nederlands rijbewijs kan je zelf coach worden. Nu kan je een andere bestuurder begeleiden in zijn of haar opstart.


Jouw coach/begeleider

Jouw coach rijdt met je mee als je de weg op gaat. Het is de bedoeling dat hij of zij jou gaat begeleiden in de eerste zelfstandige kilometers als chauffeur. Je mag maximaal 5 mensen opgeven als coach op jouw begeleiderspas, bedenk daarom goed wie dit zijn.

De begeleiderspas vraag je online aan. Eerst moet de coach via zijn of haar eigen DigiD aangeven jouw coach te willen zijn. Daarna kan jij via jouw eigen DigiD een begeleiderspas aanvragen. Je hebt minimaal 1 en maximaal 5 coaches. Een begeleiderspas bestellen kost € 25. Wil je later toch nog iemand anders toevoegen als coach? Dan vraag je een nieuwe begeleiderspas aan.

Meer weten over het praktijkexamen?
Neem dan een kijkje op de website van het CBR